20 augusti 2014

Tillökning i familjen!

Vi har nu varit på resande fot i mer än en vecka och resan går in i ett nytt skede. Efter intensiva dagar i Moshi, Tanzania, på East Africa Cup och en spännande safari består andra veckan av förberedelser inför outreachveckan i Kenya och teambuildning tillsammans med sex lokala CHRISC-ledare. Vi vinkar samtidigt hejdå till nio norska deltagare som beger sig till staden Höjdom där de skall stanna i två veckor.   

Under de första dagarna på resan var jag väldigt sliten och trött. Precis innan avresan till Tanzania hade jag varit ledare på KRIKs sommarläger KonfACTION och det intensiva lägerlivet satte sina spår. Nu, den andra veckan, börjar jag få krafter tillbaka. Jag är tillsammans med Eli, Kristin och Magne huvudledare för gruppen. Gruppen är helt fantastisk. Det är lätt att vara ledare för människor som tar egna initiativ, som reflekterar och är villiga att lära av andra och samtidigt lära ut sina egna kunskaper.

I början av denna veckan höll jag och Eli seminarier om idrott och utveckling, ledarskap, projektledning och kulturutbyte. Tanken är att dessa seminarier ska hjälpa deltagarna för att resten av veckan skapa sina egna seminarier och workshops. Det var första gången jag gjorde något liknande på engelska. Det var otroligt roligt! Just engelskan är det gemensamma språk vi använder på resan. Det går bättre och bättre för samtliga, snart drömmer vi säkert på engelskaJ .

Det är alltid en utmaning när det kommer in nya personer i en grupp, är de dessutom från en annan kultur och pratar ett annat språk(swahili) blir det hela ännu mer intressant och spännande. Under denna vecka har vi alltså fått in sex nya deltagare i gruppen. De är CHRISC ledare från Kenya som varit med på East africa cup. Nu ska vi bo och leva tillsammans i två veckor, först i Moshi, sen i Voi som är en stad i Kenya där några av de kenyanska ledarna kommer ifrån. Deltagarna ska tillsammans skapa seminarier och workshops som de ska utföra för andra CHRISC ledare och på skolor i Voi. Ledarna i Voi har önskat tre olika teman på seminarierna. Brandsäkerhet, jämställdhet och projektledning. En minst sagt spännande blandning. Det är en sann fröjd att se hur deltagarnas engagemang väcks när de börjar bolla tankar och idéer om vad och hur de ska utföra sina uppgifter. De är otroligt seriösa och tar uppgiften på största allvar. Det här kommer bli såå bra!


Vi hörs snart igen!


//Olle Härdne