19 augusti 2014

Samurajer, trasiga madrasser och nya rafikis. Nu är vi äntligen här!

East Africa Cup (http://eacup.org/) ska börja imorgon och vi är på området för att hjälpa till med förberedelser.

Ett gäng glada skandinaver från Norge och Sverige har kommit till Moshi, Tanzania, för att arbeta som volontärer under fotbolls- och volleybollturneringen som lockar ca 500 deltagare från olika länder i Östafrika. Med en stor nyfikenhet och tusentals tankar släpper bussen av oss på området där deltagarna ska bo under turneringen. Direkt blir vi inkastade i det som kommer prägla hela vår vistelse i Afrika, lek! Medan vi väntar på att bli delegerade uppgifter tar någon initiativet till "samurajleken" (en lek norrmännen lärde oss svenskar under vår infohelg i Oslo som vi hade inför resan) där både kropp och hjärna får arbeta! Snart åker även en frisbee fram och tillsammans med den kom ett par afrikanska barn fram som vi involverade i lekarna. I en ring står vi, förhållandevis främlingar, och leker med varandra. Hur ofta gör man det hemma i Sverige efter att man passerat tonåren? Kanske kan man säga att det blev en liten kulturkrock mellan den skandinaviska människan hemma i sitt hemland och den skandinaviska människan i Afrika. 

De uppgifter som vi senare fick var att bära madrasser. Det var inte madrasser som vi är vana att se, hela, rena och rejäla, utan små, smutsiga och tunna. Madrasserna med tillhörande filtar skulle senare bli deltagarnas sovplatser. Perspektivet på sitt eget liv har börjat. Tänk om jag blev tilldelad en sådan madrass, skulle jag kunna sova då? Filten som skulle fungera som täcke var stickig, skulle jag kunna
ha en sådan filt som täcke utan att ligga och klia mig hela natten? Något svar på frågorna har jag inte just nu men det fick mig att tänka till hundra gånger om. Hur kan samma varelse som jag, människor med själ och kropp, med ett hjärta med känslor och olika sinnen att få intryck via, människor som på samma sätt som jag känner, upplever, gråter, skrattar, fryser, svettas, hungrar, törstar osv, hur vi kan vara så lika men ändå så olika? Jag menar, oroas de över bekvämligheten med att ligga på slitna madrasser och ha stickiga filtar på sig så som jag skulle oroas över det? Jag tror kanske inte det och det är intressant hur vi människor kan vara så fantastiskt olika och hur mycket vi kan lära av varandra. 

Dagarna som följde präglades till största del av nya möten, möten med öppna, pratglada, hjälpsamma, glada och intresserade afrikanska kids. Vi pratade, spelade fotboll i ring, kastade frisbee och blev lärda swahili. I slutet av veckan vara alla rafikis (rafiki betyder vän) med varandra! :) 
Att få se så mycket glädje från dessa barn och ungdomar kan vara det mest fantastiska som hände under resan och det är svårt att beskriva upplevelsen. Men, en sak är säkert, det verkade som om alla var grymt lyckliga över att få vara deltagare på East Africa Cup, och jag var lika glad över att få vara volontär! 

// Isabelle