19 augusti 2014

I sin rätta miljö!

Efter några dagar i ett hektiskt Moshi med långa dagar och många nya intryck fick vi lämna stadsbruset i två dygn för att åka på safari. Med rejäla jeepar blev vi hämtade från hotellet i Moshi och startade den fyra timmar långa bilresan till Lake Manyara där första dagens game drive (körningen i nationalparken) skulle vara. När vi kommit ut ur Moshi och passerat Arusha skiftade landskapet och blev mer glesbebyggt. Röd jord och torra träd så långt ögat kunde nå på båda sidor av vägen. Med jämna mellanrum såg man både vuxna och barn valla sina boskap längs vägen och när vi kommit ännu längre från närmsta stad började vi se Massajerna som är nomadfolket som lever här och vandrar från plats till plats med sina boskap. De är lätta att känna igen tack vare sina kläder av randiga sjalar i rött, orange och svart.

Vi kom fram till platsen vi skulle spendera natten på och fick lägga våra saker i tälten på det inhägnade området innan vi åkte vidare till Lake Manyara. Viktigt var det att stänga tälten ordentligt, både för myggens och apornas skull. Efter en god lunch åkte vi till Lake Manyara, vi hade det väldigt roligt i vår bil och höll humöret uppe med kex med alldeles för mycket socker i. Eller roligt hade vi det inte, för det betyder ju lugnt på norska. Vi hade det göjj! Jag och Johan som utgjorde svenskarna i vår bil fick lära oss mycket norska under de två safaridagarna med många timmar spenderade i bilen.

Vi kör in på området av Lake Manyara National Park och de första djuren vi ser precis vid sidan av vägen är babianer och några andra apor, strax därpå står det antiloper vid sidan av vägen. Vi kör genom vatten och på gropiga vägar och det torra skogslandskapet är verkligen speciellt på ett sett men samtidigt precis som man föreställt sig. Vi kommer fram till ett vattenhål där gnuer, zebror och mängder med fåglar samlats och verkar inte bry sig överdrivet mycket om varandra. Vi åker till ett annat vattenhål och får se flodhästar. Lite senare såg vi giraffer stå och äta från Akaciaträden och när vi är på väg att lämna nationalparken ser vi tre elefanter som står precis bredvid vägen. De var stora, vackra och majestätiska. Att få se dessa djur man tidigare bara sett på TV eller i djurparker i sin naturliga miljö, helt vilda, var verkligen häftigt.

Vi åker tillbaka till området vi ska sova på ( i tält, bland vilda djur) och bjuds på en god middag, efter middagen blev det akrobatikshow och dans. De verkade gilla mig för jag fick gå upp och dansa inte mindre en tre gånger. Natten i tälten var bättre för vissa än för andra, själv sov jag dock som ett litet barn med ljuden av naturen utanför tältduken. På morgonen fick vi besök av apor som försökte stjäla våra saker medan vi åt frukost, men det hör till tycker jag!

Taggade för safaridag nummer två startar vi med jeeparna och kör till Ngororgoro National Park och dess väldiga krater. För att komna ner i kratern kör man först uppåt en bit och molnen låg så lågt att vi körde genom en vit dimma en större del av färden innan vi började köra ner i kratern. Det gav en kuslig känsla och det kändes ungefär som om vi var med i filmen Jurassic Park. Vi kör ner i kratern och häpnas av naturen. Inga bilder kan visa hur mäktig naturen är och man får en känsla av att man är väldigt liten. I kratern såg vi massor av olika djur, bland annat zebror, gnuer, bufflar, antiloper, hyenor, flamingos, strutsar och dagens två höjdpunkter: gepard och lejon. En annorlunda syn var att köra ner i kratern bland alla dessa vilda djur och se Massajer vandra där med sina boskap, för att sedan några hundra meter längre bort få syn på ett par geparder. Så naturligt, men samtidigt inte.


När vi körde ut ur kratern efter några timmars game drive hade molnen skingrat sig och man kunde på riktigt se dess storlek. Vi körde, förmodligen alldeles för fort (men ändå säkert såklart…), på de slingriga vägarna upp ur kratern med bergsväggar på ena sidan vägen och stup på den andra. Jag stod upp hela vägen med vinden i håret och tittade ut över landskapet och kände att jag verkligen levde. Skapelsen är så vacker och mäktig och jag tror att det gör något med en att få vara ute och se vår vackra jord och inse hur stor den är och hur små vi är. Det ger en tacksamhetskänsla för att man ens finns här bland allt annat som är så stort och häftigt.


// Anna