28 augusti 2014

Bära ved och hämta vatten!

9 juli – En dag i byn Gimba
Idag har vi i teamet varit på besök hemma hos olika chriscledare och deras familjer. Jag fick tillsammans med några andra i teamet förmånen att komma hem till Willber och hans familj i byn Gimba. När vi kom dit blev vi väl mottagna av Willbers pappa som var väldigt nyfiken på vilka vi var, var vi kom ifrån och vad vi sysslade med. Likaså var vi nyfikna om att höra om hans liv och det verkade som att han jobbat med alltifrån datorer, till lärare och politiker. Vi träffade även Willbers mamma men hon kunde tyvärr inte engelska så det var svårt för oss att kommunicera med henne.
Familjens hus var gjort av sten och med tak av plåt, huset hade tre rum, ett vardagsrum med soffa som vi satt i och två andra rum som vi tyvärr inte hade möjlighet att se. Köket var i ett eget litet hus bredvid gjort av lera. I trädgården fanns det kor, getter, hönor, tuppar och kycklingar. Toaletten var i ett hus bredvid och bestod av ett hål i marken.

Dagens första syssla var att gå ner till floden och hämta vatten. Vid tog med oss varsin dunk och några kar att ösa med. När vi kom fram till vad som kallades flod möttes en sandgrop bestående av några lerpölar. Vi hade förväntat oss att se rinnande vatten! I botten på ”floden” fanns det hål i marken täckta med plastlock. När vi lyfte på locken kom vi ner till grundvattnet och det var där vi skulle ta vatten ifrån. Vi började ösa och efter en stund tog vattnet i princip slut och då fick vi vänta någon minut tills det kom fram nytt vatten igen. Willber berättade floden är tom nu eftersom det är torrperiod men när det är regnperiod är floden fylld med vatten, så mycket vatten att vissa simmar i den och att invånarna måste ta omvägar för att kunna ta sig förbi floden för att komma till byn bredvid.  När vi var vid floden såg vi flera kvinnor som var där och gjorde samma sak som vi. Vi såg även några män som fick upp och ner från floden med stora dunkar med sand, ett riktigt tungt arbete.

Efter att vi burit hem vattnet delade vi upp gruppen. Några stannade kvar och hjälpte Willbers mamma med maten medan jag och några andra följde med Willber på en vandring i berget i byn. Första delen av vandringen var riktigt tuff, solen gassade och det var säkert trettio grader. Men ju längre vi upp vi kom ju svalare blev det. Vi stannade och vilade och njöt och utsikten ett par gånger. På vägen tog Willber med sig torra grenar som familjen skulle ha och elda med. När vi kom tillbaka efter vandringen var det dags för lunch. På menyn stod ugali som är fast gröt av majsmjöl, till detta fick vi varma grönsaker i form av kål och tomat. Ugalin smakade inte så mycket medan grönsakerna var väldigt salta. Det var kul att få äta riktig kenyansk mat samtidigt som det var en utmaning att äta varm mat med händerna. Efter maten satt vi kvar inomhus och vilade och lyssnade på berättelser och myter om olika naturfolk och deras spirituella traditioner i Kenya.

I slutet av dagen tog vi en promenad i byn och efter det fick vi möjlighet att se delar av en chriscträning ledd av Willber. Träningen började med en lek med följd av ett samtal om hiv/aids och efter det spelade barnen fotboll. Det var häftigt och inspirerande att se hur stort CHRISC är och vilken självklar del organisationen har fått i byn Gimba.
För mig personligen har besöket hos Willber och hans familj var en av de mest betydelsefulla dagarna på denna resa. Jag har fått se en helt annan värld i förhållande till den som jag själv lever hemma i Sverige. Jag har länge vetat hur snett fördelat jordens resurser är men idag har jag verkligen fått uppleva det. Det har fått mig att börja fundera på hur jag i min vardag kan göra världen till en bättre plats att leva på.








Varma hälsningar från Voi i Kenya / Elin