25 augusti 2014

Projektledning i Kenya!

När vi kom till Voi, Kenya, var det dags för oss att hålla våra seminarier som vi förberett föregående vecka i Moshi. Vi som skulle hålla i seminariet om Project Management, alltså hur man planerar olika projekt, var andra på tur. Seminariet första dagen om Gender hade gått riktigt bra men när de kenyanska CHRISC-ledarna kommer till vårt seminarium dagen därpå upplever jag dem som trötta och ofokuserade. Jag hade dessutom gått och blivit nervös och fick inte alls en bra känsla inför seminariet. Vi startar i alla fall och efter 20 min har vi gått igenom nästa halva vårt seminarium trots att tanken var att hela skulle ta minst två timmar. Nervositeten bidrar också till ett engelskan känns svår och jag undrar om de ens förstått ett ord av vad jag och de andra som pratat sagt. Efter 20 minuter börjar vi i alla fall den första diskussionsövningen där de får dela in sig i tre grupper och börja planera ett projekt. Jag börjar lyssna på en av grupperna och inser att de faktiskt verkligen varit uppmärksamma på det som sagts de där första 20 minuterna och dessutom antecknat nästan allt. Diskussionerna och planeringen drar igång och de för väldigt intressanta samtal utifrån det de fått med sig av den genomgången vi haft. Med några enkla frågor kunde vi också få dem att hitta lösningar till problem och hjälpa dem i planeringen. En sak som vi upplevt under våra första veckor i Tanzania och Kenya är vilken oerhörd skillnad det är i synen på tid mellan oss skandinaver och dem. De vidgade dock också sina perspektiv och insåg att vissa saker kanske faktiskt kräver lite mer planering. En av grupperna ändrade sin planeringstid från en till tre månader när jag räknade upp allt de sa att de skulle hinna förbereda. Det var fantastiskt givande att få höra hur samtalen kring planeringen utvecklades och hur de hittade problem och sedan lösningar.



Efter en bra stunds planering var det dags för de tre grupperna att presentera sina projekt och efter presentationen fick de andra grupperna ställa frågor och ta upp brister som de kunde se och gruppen som höll i det projektet fick försöka hitta lösningar. Det var en utmaning att inte få gruppen som presenterade att få sitt projekt helt kapat men vi poängterade att de inte behövde ha alla svar på en gång utan att övningen gick ut på att hitta sådant som funkar och inte funkar för att sedan i ett verkligt projekt kunna hitta lösningar. Att bli medveten om vilka problem och hinder man kan möta i planeringen för att sedan kunna hantera dem.


Det var otroligt givande att få höra dem presentera och själva inse att det fanns problem men att de också kunde lösa dem. Jag lärde mig själv mycket av att lyssna på dem. Det var också en häftig känsla att få ge något till dessa ledare, de som är så duktiga och drivande. Att stå och prata framför bland andra Becky, en tjej som får alla att lyssna på henne så fort hon säger något, och sedan få feedback från henne att hon verkligen tagit med sig mycket och lärt sig mycket från seminariet. Vi fick feedback och konkreta exempel från flera av ledarna på saker de kommer kunna använda i de projekt de gör. Inte av själva prestationen, att vi lyckats göra ett bra seminarium, men av att ha fått ge något till dessa ledare som alltid ger så mycket av sig själva till andra, och fått dem att se att de klarar av stora projekt med bra planering, det var väldigt givande och gjorde denna dagen till en av de bästa på hela resan. // Anna