22 augusti 2014

Powerladies och faharigirls!

Voi, Kenya - 7 juli


En annan sak några av oss som var i Voi gjorde var att besöka CHRISC projektet Fahari. Det är ett tjejprojekt där deltagarna dansar, sjunger, skriver poesi, lär sig tala inför större grupper, spelar volleyboll, pratar om tonårskroppen, pratar om och bygger upp självförtroende, tillverkar armband m.m. När vi kom dit var det dans som stod på schemat, och alla tjejer dansade och sjöng till trummor.


En av de som håller i Fahari är Becky och hon berättade för oss om projektet. Varje skoldag så är barnen välkomna när de slutat. De är där och gör olika saker tills det är dags att gå hem för dagen. Becky berättade att många som inte har något att göra på eftermiddagarna kan hamna i dåligt sällskap och göra saker som inte är bra. Fahari ska vara en trygg plats att vara på där flickorna kan växa med varandra och i sig själva, så att de blir starka individer.

Jag hade längtat efter att få besöka Fahari sedan jag första gången läste om det för ett halvår sedan. Jag var väldigt glad för att få komma dit och träffa tjejerna och se vad de gör och vilka de är. En sak som slog mig där var vilken enorm inverkan en bra ledare kan ha. De unga kvinnor som var ledare för Fahari, Becky, Loice och Peninah (Presh), strålar av självsäkerhet och trygghet, och många av de unga tjejerna märkte man hade tagit efter det. Det blev väldigt tydligt just där och då hur stor betydelse CHRISC kan ha. Det här fungerade inte bara som en ungdomsgård eller aktivitet efter skolan, här växte tjejerna verkligen. Det fick vi bevis på när vi senare besökte Voi Primary School och hade motivational talks om Gender Equality, Becky satt bredvid mig och berättade när de som svarade på och ställde frågor var Faharigirls, och de var verkligen de som hade mest pondus av alla.

Jag tror att det kan vara svårt att greppa hur viktigt CHRISC arbete är för oss som är vana att ha så mycket extra aktiviteter att göra att vi blir stressade av det. Själv har jag under hela min uppväxt haft minst 3 fotbollsträningar, gitarrlektioner och matcher varje vecka och kan inte tänka mig hur mitt liv skulle blivit om jag inte haft något att göra efter skolan.
/Stina