14 oktober 2009

Mirakel i sportens värld

Går man in på sportbladet.se och många andra fotbollssajter just nu så garanterar jag nästan att man kan läsa ordet "mirakel" någonstans där. Idag står det ju givetvis: Ge oss ett mirakel Malta! Att lilla plutt-Malta skulle lyckas med att sno en poäng mot världslaget Portugal skulle verkligen kunna ses som ett Mirakel.

Och många Mirakel har ju skett i sportens värld. Sverige har ju fått vara med om många såna händelser. Eller vad säger vi om Zlatans två avgörande mål på övertid mot Ungern i de senaste VM-kvalen? Vad säger vi om Salos räddning, kombinerat med Foppas straff i OS 94? Ravellis straffräddning mot Rumänien VM 94. Stefan Holms OS-guld 2004 i sista hoppet och många många fler liknande händelser...

Vilka fantastiska och snudd på magiska händelser det är!... men frågan är: är det verkligen mirakel? Gör sportsidorna rätt i att bruka ordet mirakel om alla de häftiga sakerna som händer i sporten?

Ordet och begreppet mirakel är hämtat från bibelns värld. I bibeln förekommer en hel del mirakel och vid alla tillfällen så är det händelser, situationer där Gud konkret griper in i vår mänskliga vardag.
Söker vi i ordlistan om definitionen på mirakel står det så här: "Ett mirakel är en oväntad och uppseendeväckande händelse, ofta betraktad som övernaturlig eller ett gudomligt ingripande."

Det största undret som någonsin har skett är att Jesus Kristus, Gud själv, blev människa. De som kommer 2:a och 3:a efter det är hans död för vår synd och hans uppståndelse från de döda. Detta, min vänner, är mirakel!

Endast Gud gör mirakel, och han gör det än idag!
Jag tror dock inte så ofta att han blandar sig in i sportens värld och styr i resultaten, eller så att bollen går ribba in eller ribba ut. Det har han helt och hållet lagt i människans händer att styra över.
Gud vill istället göra mirakel i våra liv idag. Han vill leva med oss, rädda oss, hjälpa oss, hela oss, trösta oss, inspirera oss, älska oss. Detta kan vi tillåta Gud göra i vårt liv idag.

bön: Tack Gud för dina mirakel. Jag ber om miraklet att få vara ditt barn och att du förlåter mig min synd återigen. Amen!