8 september 2011

Livet är skört

Dagar som dessa är hemska och förvirrande. Vi närmar oss den 11 september när vi år efter år påminns om ett par fruktansvärda incidenter som har fått förödande konsekvenser, och igår fick vi vara med om en ny fruktansvärd "september-förödelse". Sveriges älskade landslagsmålvakt i hockey, Stefan Liv gick tragiskt bort i en flygkrasch där nästan hela laget, lokomotiv Jaroslav strök med.

Jag kan inte fatta det. Ett helt professionellt hockeylag, med kända stjärnspelare och landslagsmän från stora delar av hockeyvärlden är bara borta. (Dessa liv är inte alls förmer än alla de tusentals som dör på Afrikas horn just nu.) Stefan Liv har dessutom varit en sådan person som jag tror att precis alla hockeyfans har uppskattat, även om han alltid representerat jätten HV71 i Sverige. Liv stod för nåt mer än bara hockeypatriotism. Han hade en skön distans till sin stjärnstatus och verkade vara en kille som tog livet lite som det kom och verkligen inte urtypen av idrottsstjärna. Jag tror att många "halv-intresserade" hockeyfans hade Liv som en person man lättare kunde reletera till av idrottsstjärnorna. Han var en skön personlighet, som inte förlorade sin identitet i all status och glans.

Mina tankar går idag till hans familj, anhöriga och till alla oss som kommer sakna honom som människa och spelare.

När fruktansvärda och oförstående saker inträffar som vi även drabbades av i sommar från Utøya i Norge, så vänder sig många till kyrkan och tron med sina frågor om varför detta inträffar.
Många gånger blir jag helt svarslös. Men vi ska påminna oss själva att det är inte Gud som skapat och tillverkat bomber, maskinvapen eller inte ens stora flygplan. De är alla byggda av människohand för olika syften. Människors syften och motton är sällan rakt i genom goda och hederliga och ofta så hamnar onda tankar i fel skalle och farliga vapen i fel händer...

Vad jag dock är övertygad om som kristen är att hur fel och sjukt allt än kan verka så finns det en Gud som älskar alla människor unikt och att Han kan skapa en mening och nåt gott även ur de tyngsta händelserna. När ett människoliv når sitt slut så är det inte slutet. Nåt mycket större och underbarare står och väntar på oss, och jag tror att alla människor på olika sätt får möjligheten att tacka ja eller nej till det. I livet finns inga garantier på långt liv och underbara upplevelser, eftersom varje dag kan vara vår sista. De åtråvärda garantierna hittar vi bara hos Gud.