13 december 2010

GRATTIS FINLAND!

I Lördags spelades antagligen den STÖRSTA innebandymatchen någonsin på detta jordklot. Det var VM-final Finland mot Sverige i ett fullsatt och kokande Hartwall arena (ca 14 000 åskådare varav några hundra svenska..)

Finland kunde faktiskt relativt enkelt vinna den fartfyllda och välspelade finalen. Och faktum är att innebandyn har en ny huvudnation i Finland. De har vunnit VM två gånger i rad nu och gjort det på ett övertygande, briljant sätt.

Varför? Det sitter ju givetvis i spelarmaterialet. Mika Kohonen spelar på en annan dimension av innebandysporten och snabbt därefter kommer Rickie Hyvärinen. De är ju också utsedda till nummer 1 o 2 i världen för bara några veckor sedan. Sedan tycker jag att det hela finska spelet imponerar nåt otroligt med nytänkande, fart, finess och smartness. Att dom har världens bästa målvakt i Toivoniemi gör ju inte saken sämre heller.

Men vad händer nu? Kommer Finland fortsätta dominera sporten framtid?
Nej, det vägrar jag att tro... ALLA de ledande finska lirarna är över 30 år och gör sina sista framträdande i sporten. Mika ser slutet, Rickie säkert lika så(kanske har ett VM till i kroppen) men vi har Jussila, Kivilehto, Toivoniemi, Järvi, Tiitu. Alla har varit med länge nu och så fort dom lägger av så tar Sverige över sporten igen eftersom den svenska snittåldern på stjärnspelarna i Sverige är betydligt lägre än Finlands. Så Grattis Finland till en bättre generation än den svenska, men den e snart slut. Eller vad tror du?

Hyllningen: